Wunderkind

  /  Markedsføring   /  Reklameleden vokser hastigere end nogensinde

Reklameleden vokser hastigere end nogensinde

Forbrugerne bliver mere og mere trætte af de traditionelle reklamer. Sådan har udviklingen været de seneste 10 år, men Reklameanalysen 2019 viser, at strømningen tager endnu mere fart, og i dag mener næsten halvdelen af danskerne, at reklamer generelt irriterer ofte eller hver gang.

“I would say that the days of advertising as we know it today are numbered.”
 
Således lød det fra Procter & Gambles Chief Brand Officer, Marc Pritchard, ved årets Consumers Electronics Show for nogle måneder siden. Udsagnet er måske I sig selv ikke så overraskende, men det skaber alligevel et rungende ekko i hele branchen, når manden bag et af verdens allerstørste markedsføringsbudgetter annoncerer den traditionelle reklames snarlige død.
 
Det er ingen nyhed, at danskerne er godt og grundigt trætte af reklamer. Vi søger i stigende grad væk fra det traditionelle flow-tv med dets reklameblokke og over mod reklamefri-miljøer som Netflix og HBO, og på nettet er det estimeret, at 30 pct. af alle internetbrugere i 2018 benytter sig af ad-blockers, og dermed ikke ser størstedelen af annoncerne. Alligevel bombarderes vi med traditionel markedsføring som aldrig før, og irritationen over reklamer har aldrig været større.
 
Det viser medie- og reklamebureauet Mindshares årlige Reklameanalyse, som er gennemført af Kantar Gallup blandt 1.213 respondenter.
 
Allerede sidste år erklærede Reklameanalysen 2018, at den traditionelle reklame havde spillet fallit, men Reklameanalysen 2019 viser et endnu mere dystert billede af forbrugernes forhold til reklamer. Siden 2010 er danskernes irritation over reklamer steget med 20 procentpoint, så den i dag ligger på 42 procent, og spændet mellem antallet af forbrugere, der “ofte/hver gang bliver irriterede over en reklame”, og antallet af forbrugere der “ofte/altid viser en reklame opmærksomhed” har heller aldrig været større.
Og det er især de unge, der er irriterede, skriver branchesitet Dansk Markedsføring: “De unge (de 15 til 29-årige, red.) ser ikke længere reklamer som inspiration til køb. Nu er de på niveau med befolkningen i øvrigt,” siger Arnt Gustafsson, der er Business Planning Director hos Mindshare, til Markedsføring.
 
Vi er på ingen måde overraskede over meningsmålingen fra Kantar Gallup. Vi har siden Wunderkinds start for godt fire år siden arbejdet med content marketing, ud fra en filosofi om, at virkeligheden er langt mere interessant end fantasien.
 
Vi tror på at ægte og langvarige relationer mellem forbrugere og brands bedst kan opbygges præcist, som når vi opbygger relationer mellem mennesker; via ærlig, autentisk, hjælpsom og underholdende kommunikation.
 
Eller som Le Gammeltoft, stifter og adm. direktør i Heartbeats, siger til Markedsføring:
 
“Reklamer er et forstyrrende element, så det overrasker mig ikke. Det er det, der sker, når man som virksomhed ikke vil andet end at sælge et produkt. Vi er som forbrugere blevet langt bedre til sortere i reklamerne, og ingen gider at blive bombarderet med reklamer, som man ikke har brug for. Hvis man som brand vil noget, skal man være villig til at give noget, for den tid som forbrugeren bruger. Når du så som forbruger har brug for noget, så husker du den virksomhed.”
 
Med andre ord: kun når markedsføringen skaber værdi for forbrugerne virker den i en moderne medievirkelighed i hastig forandring.
 
Du kan læse mere om Reklameanalysen 2019 på Mindshares blog her.

Kilde: Mindshare Reklameanalysen 2019.