Er influencernes tid ved at være forbi?

‘Annonce’, ‘sponsoreret indlæg’, ‘reklame’. Man skal typisk ikke scrolle særligt langt ned i sit Instagram-feed, før man støder på et opslag, der indledes med et af disse ord. Influencer-marketing har nemlig de senere år været særdeles populært, og alle med et nogenlunde stort følgertal på sociale medier tilbydes samarbejder med firmaer, der gerne vil have spredt deres budskaber om produkter og services.
 
Influencer-marketing er af mange blevet betragtet som en mere troværdig måde at markedsføre sig på, og undersøgelser har tidligere vist, at den såkaldte engagement-rate hos influencers, som f.eks. bloggere, i mange tilfælde kunne være lige så høj på sponsorerede indlæg som på de organiske.
 
Færre interaktioner
Noget tyder dog på, at forbrugerne er ved at nå et mæthedspunkt i forhold til de sponserede posts på Instagram. Helt nye tal viser nemlig, at de ikke længere performer, som de tidligere har gjort – faktisk er følgernes interaktioner med sponsorerede posts faldet radikalt i løbet af de seneste år. I første kvartal af 2019 interagerede 2,4 pct. af følgerne med sponsorerede posts, mens tallene for tre år siden var oppe på 4 pct. Det skriver sitet Mobile Marketer, som refererer til en undersøgelse lavet af InfluencerDB. Til sammenligning ligger tallet for følgernes interaktioner med organiske indlæg hos influencers, der har mindst 10.000 følgere, stabilt på 3,6 pct. i gennemsnit.
 
Følgerne er altså blevet mere tilbageholdende overfor sponsoreret indhold – og måske samtidig mere kritiske. I hver fald viser et andet studie, ifølge medium.com, at hele 61 pct. Instagram-brugere én eller flere gange er stoppet med at følge en influencer, simpelthen fordi han eller hun har samarbejdet med firmaer, som følgerne ikke mente stemte overens med influencerens øvrige indhold. 43 pct. mener desuden, at influencers ofte er uautentiske, fordi de samarbejder med brands, de i virkeligheden ikke synes om.
 
Det er nærliggende at tolke udviklingen som om, at forbrugerne ikke længere oplever influencer-marketing som synderligt troværdigt, og at de i stedet ønsker mere ægthed og autencitet i deres relationer med firmaer.